Englandsbaserade vintageexperten Kate Beavis skriver i sin blogg katebeavis.com;
”Du kanske redan vet varför vintagemöbler är det bästa att ha i ditt hem eller så är du kanske i en övergångsperiod eller nybörjare inom vintage/second hand. Det finns så många anledningar till att jag älskar vintagemöbler och har det i mitt hem (vi har knappast några nya möbler) och här är de 10 bästa anledningarna till varför.”

Kate Beavis Vintage Expert
Photo by Anna Berry

10 reasons to buy vintage furniture for your home

1.Vintage möbler ser bra ut!
Det finns ingen tvekan om att de snygga linjerna i vintagemöbler ser snygga ut och har det verkliga skandinaviska utseende som är modernt nu. Men låt oss glömma mode! De rena linjerna skapar en modern känsla för varje rum, särskilt äkta teak. Det ser bra ut och du kommer att avundas av dina vänner.

2.Vintage möbler är etiska!
Vintage möbler är redan på planeten så varför köpa nya, när du kan återanvända något som gjorts från åren? Platta paket med moderna möbler är huvudsakligen gjorda utomlands och flögs hit, vilket skapar föroreningar i tillverkningsprocessen såväl som transport. Välj vintage möbler för ett mer hållbart val, och förhoppningsvis, om du köper från en välgörenhetsbutik, kommer du att bidra till en bra sak också!

How to create a mid century vintage home office by Kate Beavis

3.Vintage möbler är (oftast) väl gjorda!
Vintage möbler är normalt riktigt bra, med hantverkare som skapar en kvalitetsfärg med handgjorda detaljer och massivt trä. Möbler är generellt inte gjorda så här längre eftersom vi kräver lägre priser som en nation, vilket resulterar i att genvägar tas, det snålas med finishen och billiga material används. Självklart måste du leta efter möbler som har bevisat sig hålla i längden och fortsätta att ta hand om dem så att de håller ännu längre.

4.Vintage möbler är en bra investering!
Om du köper bra och ser efter dina möbler så finns det ingen anledning till att det inte kommer att hålla sitt värde eller till och med gå upp i pris. Om du köper från en modern butik är det osannolikt att du ens får pengarna tillbaka när du väljer att sälja. Håll utkik efter designernamn, solid teak i stället för faner och intressanta, snygga detaljer som ben och handtag. Det som tillverkades tidigare var oftast inte massproducerat, vilket gör många vintage möbler sällsynta därför värda mer också.

How to source mid-century furniture by Kate Beavis.com Vintage Home blog Vintage furniture

5.Vintage möbler är unika!
Vad jag personligen älskar är att mitt hem är unikt, eftersom jag har valt intressanta bitar utformade på 1950-talet och 1970-talet. Jag vill inte att mitt hem ska se ut som en modern katalog med saker som inte speglar våra personligheter. Jag vill ha något roligt också, saker som får mig att le.

6.Vintagemöbler kan restaureras!
Om olyckan är framme kan vintage möbler restaureras. Det finns produkter du kan köpa för att täcka repor för teak, men du kan också putsa välbyggda trämöbler för att få till en helt ny lyster. Du vill och kan inte restaurera massproducerade spånplattor!

How to source mid-century furniture by Kate Beavis.com Vintage Home blog vintage furniture

7.Vintage möbler (kan ha) överkomliga i pris!
Okej, vissa vintage möbler kan vara dyra men om du jämför det med moderna kvalitetsartiklar så är de äldre versionerna definitivt överkomliga. Handla på Second Hand för bra priser helt enkelt!

Vintage little girls bedroom with vintage wallpaper as featured on Kate Beavis Vintage Home blog

8.Vintagemöbler är robusta!
Flyttat nyligen? Jag minns när jag flyttade från ett hyreshus till mitt första hem tillbaka på 1990-talet och mina ”spånmöbler” föll bokstavligen ihop under resan! Vintagebitarna är robusta och kan flyttas utan rädsla för att de faller i bitar – men du måste naturligtvis vara försiktig, eftersom du inte vill repa dem!

9.Vintage möbler tål remake!
Om dina gamla möbler är bortom räddning, vilket ibland kan hända, så kan du åtminstone måla det. Massiv trä kan slipas och målas vilket laminerade billiga moderna bitar inte kan.

10.Vintagemöbler är nostalgiska!
Jag älskar när möbler i mitt hem påminner mig om min familj, många möbler är ärvda av älskad familj. Möblerna i vår dotters sovrum hörde till min gammel
moster. De svängbara stolarna i loungen hörde till min makes äldre farbror. Detta ger oss en känsla av nostalgi som gör oss lyckliga – och att våra barn älskar dem betyder att deras andar lever vidare.

Inlägget är från KateBeavis.com
Översättning: Nihan Wallentin